بورس چه می‌شود؟

 

روز گذشته شاخص بازار سهام کارنامه متفاوتی از چند وقت اخیر داشت. تجارت‌نیوز در گزارشی نوشت که علت مهم ریزیش بیش از ۳۰ هزار واحدی شاخص بازار سهام می‌تواند آزادسازی سهام ترجیحی کارکنان بانک‌ها و شرکت‌های مشمول اصل ۴۴ باشد. اما آیا این روند در امروز هم ادامه خواهد یافت؟

بورس تهران معاملات شنبه را با عقبگرد ۳ درصدی شاخص کل پشت سر گذاشت. فشار فروشی که از میانه هفته گذشته در بازار سهام شکل گرفت، در دادوستدهای دیروز با وسعت و شدت بیشتری ادامه یافت و منجر به ثبت بیشترین افت نماگر اصلی بازار از ۲۴ اسفند شد. هجوم برای عرضه و عدم تقاضا در کمترین قیمت‌های مجاز نه تنها ارزش معاملات خرد را به کمترین سطح در سه هفته اخیر تنزل داد بلکه حدود ۸/ ۶ هزار میلیارد تومان سهم را هم در پایان کار بی‌مشتری گذاشت. هیجانی که تا اواسط هفته قبل در جبهه خرید دیده می‌شد دیروز به سمت فروش انتقال یافت و ۸۱ درصد از تعداد کل نمادها در این روز با عقبگرد قیمت مواجه شدند. واهمه تازه‌واردها از اصلاح عمیق‌تر قیمت سهام و مهاجرت سرمایه‌های خرد به سمت طلا و ارز سناریوی محتمل فراروی بورس تلقی می‌شود.

موضوعی که در این روزها بیش از گذشته توجه فعالان بازار را به خود جلب می‌کند، رفتارهای گروهی چه در مسیر صعودی و چه در مسیر نزولی است. معامله‌گرانی که با هر تلنگری از صف خرید به صف فروش یا برعکس جابه‌جا می‌شوند. نگاهی به آمار معاملات روز گذشته حکایت از تشکیل صف فروش حدود ۶ هزار میلیارد تومانی در بیش از ۷۰ درصد از نماد فعال در بورس تهران داشت که از این میزان ۵۲۵ میلیارد تومان مازاد عرضه در نماد‌های تازه‌وارد «شستا» شکل گرفت. موضوعی که به وضوح نشان از تشدید رفتارهای هیجانی دارد. «شستا» هفته گذشته که پس از افشای اطلاعات بااهمیت بدون محدودیت دامنه نوسان بازگشایی شده بود، با سفارش‌های خرید و فروش در محدوده ۱۰۰ درصد بیش از قیمت قبل از توقف همراه شده بود که البته به دلیل حجم پایین مورد تایید ناظر قرار گرفت. همین نماد اما با ورود شاخص سهام به محدوده منفی با مازاد عرضه مواجه شده است.

رفتارهایی که علاوه بر نبود سواد مالی، به محدودیت‌های فعلی حاکم بر بازار سهام بازمی‌گردد. در گزارش روز گذشته «دنیای اقتصاد» تحت عنوان «نخستین التهاب بورس ۹۹» نیز تاکید شد با رنگ باختن تحلیل، عنان فضا در هفته‌های اخیر به دست احساسات و عواطف سرمایه‌گذاران سپرده شده است. تا جایی‌که در موج صعودی با غلبه‌ ترکیبی از طمع و خوش‌بینی زیاد، نقدینگی فزاینده‌ای به سمت بازار سهام روانه شد و حال در فضایی معکوس، ترس و واهمه از تداوم ریزش قیمت سهام، شرایط را به گونه‌ای دیگر رقم زده و صف‌های فروش را سنگین کرده است.

logo-samandehi