در ۸۲ سالی که آمار رسمی #نرخ #تورم #ایران در دسترس است، شاهد رکوردهای تورمی زیادی هستیم. به طوری که بالاترین نرخ تورم دراین بازه زمانی بیش از ۱۱۰ درصد و کمترین آن منفی ۱۷ درصد است.
به گزارش بنکر، با بررسی نرخ تورم از سال ۱۳۱۵ تا ۱۳۹۷ بالاترین نرخ تورم در سالهای اشغال ایران توسط نیروهای متفقین و در خلال سالهای جنگ جهانی دوم رقم خورده است. رکورد بالاترین نرخ تورم مربوط به سال ۱۳۲۲ زمانی که کشور با تبعات اشغال کشور توسط متفقین و جنگ جهانی دوم دست و پنجه نرم میکرد است که دراین سال این شاخص به ۱۱۰٫۵ درصد رسیده است. پس از این رکورد بالاترین نرخ تورم با ۹۶٫۲ درصد در سال ۱۳۲۱ رخ داده است. همچنین تورم ۴۹٫۵ درصدی کشور در سال ۱۳۲۰ نیز جزو رکوردها محسوب میشود. بعد از این رکوردها بالاترین نرخ تورم به دهه ۷۰ شمسی و در سال ۱۳۷۴ است که شاخص تورم به ۴۹٫۴ درصد رسیده است. اما کمترین نرخهای تورم کشور نیز در دهه ۱۳۲۰ شمسی به ثبت رسیده است. کمترین رکورد تورم با منفی ۱۷٫۲ درصد در سال ۱۳۲۹ رقم خورده است و پس از آن با #تورم منفی ۱۴٫۴ درصد در سال ۱۳۲۴ رتبه دوم کمترین نرخ تورم ثبت شده است.در سال ۱۳۲۵ هم نرخ تورم با منفی۱۱٫۵ درصد جزو کمترینهاست. یکی از رکوردهای تورم نیز در سال ۱۳۲۳ رخ داده است که ظرف یکسال تورم بیش از ۱۱۰ درصدی سال ۱۳۲۲ به ۲٫۷ درصد در سال ۱۳۲۳ کاهش یافته است.
در۸۲ سال مورد بررسی به غیر از سه سالی که نرخ تورم منفی بوده است، اقتصاد ایران در شش سال با تورم یک درصدی و کمتر مواجه بوده است. در سال ۱۳۴۴ نرخ تورم به ۳ دهم درصد رسیده است. همچنین نرخ تورم در سالهای ۱۳۴۵ و ۱۳۴۶ با ۸ دهم درصد جزو تورمهای کمتر از یک درصد است. علاوه براین در سال ۱۳۴۱ نیز نرخ تورم با ۹ دهم درصد کمتر از یک درصد بود. در سالهای ۱۳۳۷ و ۱۳۴۲ نیز تورم کشور برابر با یک درصد بوده است.
در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی کمترین نرخ تورم با ۶٫۹ درصد در سال ۱۳۶۴ رقم خورده است. پس از آن در سالهای ۱۳۶۹ و ۱۳۹۵ نیز تورم به ۹ درصد رسیده است. اما بیشترین نرخهای #تورم در دهه ۷۰ ثبت شده است بهطوری که در سال ۱۳۷۴ تورم ۴۹٫۴ درصدی بالاترین #نرخ و پس از آن تورم ۳۵٫۲ درصدی در سال ۱۳۷۳ در رتبه بعدی قرار گرفته است. این درحالی است که در سالهای ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ تورم به ترتیب با ۹ و ۹٫۶ درصد تک رقمی شده است.
مهمترین شاخصهایی که گویای تغییر شاخص قیمت مصرفکننده است شامل تورم ماهانه، نقطه به نقطه و سالانه یا ۱۲ ماهه منتهی به ماه مورد بررسی میشود. تورم ماهانه میزان تغییر شاخص را نسبت به ماه قبل نشان میدهد. تورم نقطه به نقطه نیز میزان تغییر شاخص نسبت به ماه مشابه سال قبل را نشان میدهد به این معنا که شاخص کل یا زیربخشهای آن در طول یک سال چه تغییری کرده است. همچنین تورم سالانه که تغییرات نرخ تورم در ۱۲ ماه منتهی به هر ماه را به تصویر میکشد و در اسفند ماه نرخ تورم یکسال را نشان میدهد شاخص دیگری است که مهمترین شاخص تورم محسوب میشود.