رشد درهم و تحریک دلار در همسایگان

در اولین روز هفته، قیمت درهم از همان ابتدای روز ظرفیت افزایشی از خود نشان داد. دیروز #نرخ #حواله درهم معاملات خود را با قیمت ۳ هزار و ۶۰۰ تومان آغاز کرد که ۵۰ تومان بالاتر از روز پنج‌شنبه بود.

به گزارش بنکر، با این سطح از قیمت درهم، ارزش دلار در بازار داخلی می‌توانست به بالای ۱۳ هزار و ۲۰۰ تومان برسد. در واقع ضرب عدد ۳ هزار و ۶۰۰ تومانی در نرخ برابری #دلار به درهم یعنی ۶۷/ ۳، ارزش دلار به تومان را بالای ۱۳ هزار و ۲۰۰ تومان نشان می‌داد. البته قیمت درهم در اواسط روز کمی تعدیل شد و در محدوده ۳ هزار و ۵۹۰ تومان قرار گرفت. با این حال، از آنجا که نسبت به قیمت پنج‌شنبه در سطح بالاتری قرار داشت، انتظارات معامله‌گران بازار داخلی را نیز تحت‌تاثیر قرار داد. نرخ حواله درهم از مهم‌ترین متغیرهایی است که معامله‌گران بازار داخلی به دقت روند آن را بررسی می‌کنند. در کنار این، روز شنبه معامله‌گران و نوسان‌گیران خبر از افزایش دلار در شهرهای همسایه چون #سلیمانیه #عراق می‌دادند. به‌عنوان مثال، یکی از معامله‌گران بازار عنوان می‌کرد حدود ساعت ۳ بعدازظهر ارزش دلار در بازار سلیمانیه بالای ۱۳ هزار و ۲۵۰ تومان بود. هر قدر ارزش دلار در بازارهای همسایه بالاتر برود، تمایل برای خروج ارز از بازار داخلی به آن سوی مرزها بالاتر می‌رود. البته فاصله در روز شنبه به اندازه‌ای نبود که انگیزه‌های آربیتراژی در بازار ایجاد کند، ولی از لحاظ ذهنی فضای انتظاری بازار داخلی را تحت‌تاثیر قرار داد.

برخورد قیمت به کف؟
درحالی‌که برخی معامله‌گران رشد نرخ حواله درهم و بالا رفتن ارزش دلار در کشورهای همسایه را عامل اصلی رشد قیمت دلار می‌دانند، گروه دیگری از معامله‌گران افزایش قیمت این ارز را بیشتر به روندهای فنی بازار نسبت می‌دهند. از نظر گروه اخیر، دلار در یک ماه اخیر هر زمان به محدوده ۱۲ هزار و ۷۰۰ تومانی نزدیک شده است، با افزایش خریدها به سوی مرز ۱۳ هزار تومانی بازگشته است و در ادامه به آرامی حتی تا محدوده ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومانی بالا رفته است. از نگاه این گروه، بازار همچنان با وجود افزایش ۳ روز اخیر در این الگو قرار دارد و باید طی روزهای آتی منتظر واکنش قیمتی این ارز به سطوح حساس، ۱۳ هزار و ۵۰۰ و ۱۳ هزار و ۷۰۰ تومانی بود. اگر نظر این گروه را قبول کنیم، دلار پس از برخورد به کف قیمتی در مسیر بازگشت به سقف دامنه خود است. این در حالی است که کاهشی‌های بازار باور دارند، بازارساز بیشتر به‌دنبال خسته کردن نوسان‌گیران است و احتمال می‌دهند هر زمان که نوسان‌گیران به افزایش قیمت امیدوارتر می‌شوند، بازارساز با عرضه ارز قیمت را در جاده معکوس قرار می‌دهد؛ عاملی که موجب ضرر نوسان‌گیران می‌شود. در این میان، افزایشی‌ها باور دارند بازارساز در روزهای اخیر تمایلی نداشت که قیمت دلار در بازار آزاد رشد کند. از نظر آنها، رشد دلار در بازار آزاد برخلاف خواست بازارساز نشان می‌دهد تقاضا در سطحی است که می‌تواند قدرت عرضه بازارساز را نیز به چالش بکشد. عده دیگری باور دارند، افزایش قیمت روزهای اخیر ناشی از جوسازی نوسان‌گیران پیرامون گام دوم ایران برای کاهش تعهدات برجامی است که قرار است در تاریخ ۱۶ تیر صورت بگیرد. نوسان‌گیران از نگاه این دسته با برجسته کردن چنین اخباری و احتمال بالا گرفتن تنش‌ها، افراد فعال در بازار را ترغیب به خرید ارز می‌کنند.

logo-samandehi