ارز از طریق درآمد حاصل از #صادرات #نفت و #گاز و نیز #صادرات #غیر #نفتی عاید #ایران میشود. حدود ۶۸ درصد این درآمد در اختیار #دولت قرار دارد و ۳۲ درصد آن نیز که عمدتا از طریق صادرات محصولات #پتروشیمی و فرآوردههای #نفتی به دست میآید، در اختیار بخش شبهدولتی و خصوصی قرار دارد.
به گزارش بنکر، #دولت در پایان هر سال هزینههای #ریالی سال آینده خود را پیشبینی میکند. هزینههایی که معمولا بیش از #نرخ #تورم سال گذشته خود افزایش مییابد. برای تامین این هزینهها دولت ناگزیر از تعیین نرخ تبدیل #دلارهای نفتی به #ریال است. دولت #ایران عادت کرده تا رشد هزینههای خود یا کاهش #تولید و #صادرات #نفت را با افزایش #نرخ تبدیل #دلار به ریال جبران کند. روشی که موجب رشد مستمر و مارپیچی نرخ تورم و نرخ #دلار میشود.
در هر صورت این نرخ به عنوان نرخ رسمی مدنظر #بانک #مرکزی قرار میگیرد. معاونت ارزی این بانک، ضمن رصد روزانه نرخ برابری ارزها در #بازار #جهانی نه تنها ذخایر ارزی #ایران را که ترکیبی از #یورو، #دلار، #یوان، #روپیه، #وون و #یِن است، مدیریت میکند، که #نرخ رسمی ارزهای عمدهای را که #دولت در #مبادلات خارجی خود استفاده میکند نیز استخراج میکند.