در حالی که دلار در ادامه روند صعودی خود به حدود ۳۸۲۰ تومان رسیده است، تحلیل ها درباره علل آن، پیشنهادهای سیاستی، پیش بینی ها و گمانه زنی ها درباره آینده آن افزایش یافته است.
به گزارش بانکداران ۲۴ ،در حالی که آخرین گزارش گمرک حکایت از کاهش ۱۰ درصدی صادرات کشور در ۴ ماهه اول امسال دارد، رئیس کنفدراسیون صادرات اتاق بازرگانی ایران علت اصلی این موضوع را نرخ ارز دانسته است. محمد لاهوتی درباره کاهش صادرات به این موضوع اشاره کرد که ارتباطات بانکی پس از برجام نیز به روش گذشته صورت می گیرد.وی افزود: اما آن چه که به عنوان عامل اصلی در کاهش صادرات اثرگذار است، نرخ ارز است که به آن اشارهای نشده است. رئیس کنفدراسیون صادرات ایران افزود: از شروع دولت یازدهم تا پایان آن، نرخ ارز رشد متناسب با تورم را نداشته و فرمول قانون برنامه چهارم، پنجم و احکام دایمی برنامه ششم نیز رعایت نشده است.
اتاق ایران: در شرایط موجود، رشد نرخ ارز داروی درمانگر است
همزمان کمیسیون مدیریت واردات اتاق بازرگانی ایران نیز طی پژوهشی ضمن بررسی آثار نرخ ارز بر واردات در جمع بندی نهایی خود تاکید کرده است که افزایش نرخ ارز موجب ارزان ترشدن نسبی کالاهای تولید داخل و تمایل بیشتر مصرف کنندگان به تولید داخلی می شود، در حالی که سرکوب نرخ ارز موجب ارزان تر شدن واردات و تشویق به استفاده از کالای خارجی می شود. در این گزارش تاکید شده است در صورتی که اگر عوامل شبه دولتی به طور سازمان یافته واردات قاچاق را انجام بدهند، کیفیت کالاهای داخلی رو به کاهش باشد و برای تأمین سهم عوامل نامولد، قیمت های تمام شده همواره رو به افزایش باشد، بالا بردن نرخ ارز نمی تواند داروی درمان کننده باشد.
آخرین تحولات دلار و یورو در بازار
گفتنی است قیمت دلار دیروز تا ۳۸۲۰ تومان نیز رسید. طبق اعلام سامانه رسمی سنا، متوسط نرخ ارز از بعد از ظهر دیروز روند نزولی گرفت اما به کمتر از ۳۸۰۰ تومان نرسید. بانک مرکزی نیز نرخ رسمی دلار را ۱۰ ریال افزایش داد. گفتنی است دلارنسبت به دو ماه گذشته حدود ۱۰۰ تومان گران تر شده است. اما رشد یورو بیش از دلار بوده است. یورو طی ۲ ماه گذشته حدود ۳۰۰ تومان گران تر شده و به محدوده ۴۵۰۰ تومان رسیده است. مهم ترین دلیل رشد یورو، تحولات جهانی و افزایش نرخ برابری یورو در برابر دلار در روزهای اخیر بوده است.
چه عواملی باعث رشد دلار شد؟
درباره علل رشد نرخ ارز، گمانه های بسیاری مطرح است؛ از افزایش سفرهای خارجی تا محدودیت های ارزی به وجود آمده و تحریم های جدید. در این باره، سیدکمال سیدعلی، معاون اسبق ارزی بانک علت رشد دلار در هفتههای اخیر را سفرهای خارجی، آغاز حج تمتع و کاهش صادرات دانست. وی گفت : عواملی چون محدودیت های انتقال ارز پتروشیمی ها را موثر ندانسته است و تاکید می کند که اگر این محدودیت ها جدی بود، شاهد جهش نرخ ارز بودیم. به گفته وی در صورتی که به طور متوسط سالی ۷ درصد نرخ ارز تعدیل نشود، صادرات لطمه خواهد دید.
آینده نرخ ارز چه می شود؟
به نوشته روزنامه خراسان،درباره روند آینده نرخ ارز نیز پیش بینی های مختلفی مطرح است. مهم ترین عامل، ترکیب تیم اقتصادی دولت دوازدهم و رویکرد اقتصادی آن هاست. برخی معتقدند که اگر رویکرد فعلی در دولت آتی هم حاکم باشد، اجازه رشد قابل توجه دلار داده نخواهد شد. در این مورد، محمد آقاقوام، نماینده اسبق ایران در صندوق بین المللی پول به این مسئله اشاره می کند که بانک مرکزی ایران تمایل دارد که تورم را به وسیله ثبات نرخ ارز کنترل کند.وی افزود: ممکن است بانک مرکزی به صورت اعلام نشدهای تمایل داشته باشد که نرخ ۳۸۰۰ حفظ شود، ولی آنچه مسلم است به یقین بانک مرکزی اجازه نخواهد داد، این افزایش روند صعودی به خود گیرد. البته نرخ ارز به طور معمول در پاییز روند صعودی می گیرد. لذا باید منتظر بود تا هم ترکیب تیم اقتصادی مشخص شود و هم شدت تب پاییزی دلار معلوم شود.